Gastronomie
Kyperská kuchyně úzce souvisí s řeckou kuchyní, také je ovlivněna kuchyní francouzskou, italskou a katalánskou.
Mezi často používané suroviny patří čerstvá zelenina (cukety, papriky, luštěniny, artyčoky, mrkev, rajčata,...) a ovoce (hrušky, jablka, hroznové víno, pomeranče,...). Dále často používají koření a byliny jako pepř, petržel, rukolu, oregano, kmín, koriandr a mátu.
Meze – velký výběr jídel v malých porcích, podáváno jako předkrm, obvykle obsahuje halloumi (národní sýr), celer, papriku, olivy, rajčata, kuřecí maso, jikry, chobotnice, krevety, sheftalia (klobásy), uzenou šunku, vinné listy a sezamový dip.
Co ochutnat:
Halloumi – polotvrdý nezrající sýr, vyrobený ze směsi ovčího a kozího sýru.
Sheftalia – klobása bez kůže, místo střívka se používá blána, která pokrývá žaludek berana nebo prasete.
Musaka – zapečené vrstvy mletého masa, podušeného s cibulí a česnekem, lilku, rajčat a bešamelové omáčky.
Suflakia – národní jídlo Kypru, jehněčí maso v kebabu, dušené na mírném ohni, podává se s jogurtovým dipem.
Avgolemono – omáčka uvařená z vejce a citronové omáčky smíchané s vývarem.
Kleftiko – jehněčí nejprve marinované v česneku a citronové šťávě a pak pomalu pečené i s kostí.
Fasolada – kyperská polévka ze suchých bílých fazolí, olivového oleje a paprik.
Kofta – karbanátky z mletého masa smíchaného s kořením a cibulí.
Koupes – kofta ve smaženém těstíčku.
Baklava – sladké pečivo z vrstev těsta plněné sekanými ořechy a slazené sirupem a medem.
Nabídka zájezdů na Kypr
Nabídka zájezdů na Kypr
Nabídka zájezdů do letovisek Ayia Napa * Bafra * Coral Bay * Famagusta
Kyrenia * Larnaca * Limassol * Paphos * Protaras * poznávací zájezdy