Gastronomie
Kyperská kuchyn? úzce souvisí s ?eckou kuchyní, také je ovlivn?na kuchyní francouzskou, italskou a katalánskou.
Mezi ?asto pouívané suroviny pat?í ?erstvá zelenina (cukety, papriky, lušt?niny, arty?oky, mrkev, raj?ata,...) a ovoce (hrušky, jablka, hroznové víno, pomeran?e,...). Dále ?asto pouívají ko?ení a byliny jako pep?, petrel, rukolu, oregano, kmín, koriandr a mátu.
Meze – velký výb?r jídel v malých porcích, podáváno jako p?edkrm, obvykle obsahuje halloumi (národní sýr), celer, papriku, olivy, raj?ata, ku?ecí maso, jikry, chobotnice, krevety, sheftalia (klobásy), uzenou šunku, vinné listy a sezamový dip.
Co ochutnat:
Halloumi – polotvrdý nezrající sýr, vyrobený ze sm?si ov?ího a kozího sýru.
Sheftalia – klobása bez k?e, místo st?ívka se pouívá blána, která pokrývá aludek berana nebo prasete.
Musaka – zape?ené vrstvy mletého masa, podušeného s cibulí a ?esnekem, lilku, raj?at a bešamelové omá?ky.
Suflakia – národní jídlo Kypru, jehn??í maso v kebabu, dušené na mírném ohni, podává se s jogurtovým dipem.
Avgolemono – omá?ka uva?ená z vejce a citronové omá?ky smíchané s vývarem.
Kleftiko – jehn??í nejprve marinované v ?esneku a citronové š?áv? a pak pomalu pe?ené i s kostí.
Fasolada – kyperská polévka ze suchých bílých fazolí, olivového oleje a paprik.
Kofta – karbanátky z mletého masa smíchaného s ko?ením a cibulí.
Koupes – kofta ve smaeném t?stí?ku.
Baklava – sladké pe?ivo z vrstev t?sta pln?né sekanými o?echy a slazené sirupem a medem.
Nabídka zájezd? na Kypr
Nabídka zájezd? na Kypr
Nabídka zájezd? do letovisek Ayia Napa * Bafra * Coral Bay * Famagusta
Kyrenia * Larnaca * Limassol * Paphos * Protaras * poznávací zájezdy